GAFFA Photo Awards
GAFFA Photo Awards

Årets Musikkbilde
Fotograf : Grant Purdy

Årets Musikkbilde - Fotograf: Grant Purdy

For meg oppstår de beste konsertopplevelsene når man river ned de tradisjonelle grensene mellom scene og publikum. Når de to smelter sammen til ett oppstår de beste konsertøyeblikkene. Dette bildet av Dennis Lyxzén under en Refused-konsert på West Coast Riot Indoors i Göteborg er et slikt tilfelle. Det lykkes meg å være på rett tid og sted med kameraet, selv om en del av meg nok helst ville ønsket å ha vært nede blant publikum uten kamera.


Juryen:

Skandinavias beste musikkfoto 2016 fanger det definitive møte mellom artist og fan. Det er som om Dennis Lyxzén fra Refused venter på sin blåhårede venn på et bølgende publikumshav av strakte armer og mobiltelefoner. Alle blikk er rettet mot paret, hvilket skjerper følelsen av at øyeblikket kan være over når som helst. Som en cliffhanger.

Last ned i full oppløsning

Feature

1På turné med Hurra Torpedo
Fotograf: Daniel Pedersen

Tidligere i år var jeg med norges eneste hvitevareband, Hurra Torpedo, på en miniturné i Øst-Europa. Bandet spilte for fulle hus i Praha og Bratislava, og toppet det hele med en utsolgt konsert på A38 Hajó i Budapest. Ungarsk tv var på plass med full kameraproduksjon og filmet det hele. Konsertene endte i totalt kaos og folket elsket det! Bildene skildrer livet på veien, load in og trøkket i merchen, samt stemningen rett før, under og etter konsertene.

Det jeg synes er viktig å få frem er artistlivet sett fra bandet og crewet sitt ståsted. "Livet på veien" er mer enn den ene timen på scena, som mange tror.. Ikke minst elsker jeg å ta de "store bildene" av både band og publikum. Jeg liker kontrastene mellom et utslitt band som nettopp har gitt absolutt alt de har på scena og et publikum i ekstase.

Juryen

Livet på veien tar mange former og retninger. I bildeserien som har stukket av med prisen i kategorien feature følger vi det norske bandet Hurra Torpedo på turné i Øst-Europa. Fotografen har jobbet tett på bandet og lykkes i å fange både små og store øyeblikk hvor kontrastene understrekes ytterligere gjennom kompetent bruk av svart-hvitt.

Live

1Veronica Maggio, RakettNatt i Tromsø
Fotograf: Morten Skoglund

Det er en gledelig nyhet å få vite at man har vunnet i kategorien for beste livefoto, og det med et bilde av en av mine favorittartister; Veronica Sandra Karin Maggio. Bildet ble tatt under låten Vi Mot Världen og viser etter min mening følelsen i låten, og kanskje spesielt med uttrykket i refrenget "Kommer alltid vara vi mot världen, det du gör med mig. Som musikkjournalist Helge Skog skrev så godt på iTromso.no om konserten; "165 centimeter pur popstjerne". Konserten var på Norges kanskje kuleste sentrumsfestival, RakettNatt. Der festivalområdet er i hjerte av Tromsø sentrum, og som igjen bidrar til at det blir en intim festival selv om det er over fem tusen festivalgjester på plass hver dag.

Juryen

Et fremragende konsertbilde kan få tiden til å stå stille. Når Veronica Maggio - en av mest energiske artistene vi har i Skandinavia - stopper opp midt under sin konsert i Tromsø med et godt grep om mikrofonstativet og perfekt lyssetting handler mye om flaks, men også om fotografens gode evne til å posisjonere seg riktig i det som ofte kan være en både adrenalinstykrende og utfordrende jobb i piten.

Veronica Maggio, RakettNatt i Tromsø / Fotograf: Morten Skoglund

2Frank Carter & The Rattlesnakes, Slottsfjell
Fotograf: Tom Lund

Frank Carter And The Rattlesnakes leverte en demonstrasjon av energi og sceneshow på Slottsfjell i sommer. Jeg prøver alltid å komme så nærme jeg kan, og om mulig fotografere i moshpit.

Frank Carter & The Rattlesnakes, Slottsfjell / Fotograf: Tom Lund

3Sivert Høyem, BRYLARM
Fotograf: Daniel Pedersen

Bildet av Sivert Høyem fra en konsert han spilte på BRYLARM tidligere i år. BRYLARM er en gratis-festival som arrangeres av gatemagasinet =Oslo, i samarbeid med Oslo Ess, Amber Booking, Indie Recordings og by:Larm. Festivalen ble arrangert for tredje året i 2016, og blant artistene som spilte var Oslo Ess, Sivert Høyem, Hanne Kollstø, Erlend Ropstad og OnklP & De Fjerne Slektningene. Konferansier var Petter "Uteligger" Nyquist (kjent fra tv-suksessen "Petter Uteligger"). Bildet er mørkt og mystisk, som artisten selv, samtidig som jeg føler at jeg har fanget den noe nedpå stemningen på Youngstorget denne lørdags formiddagen. Sivert Høyem, kassegitaren og hans majestetiske røst - foran tusen mennesker samlet for en god sak.

Sivert Høyem, BRYLARM / Fotograf: Daniel Pedersen

Portrett

1Thurston Moore Band
Fotograf: Christian Roth Christensen

Thurston Moore skulle gjøre ferdig et intervju på Slottsfjells pressesone. Tålmodig var jeg, vel vitende om at dette ville være den ene sjansen jeg fikk. Etter en time dukket han opp. Bildene tok 20 sekunder. Umiddelbart sier han noe som får alle til å smile litt, samtidig som han skal rette litt på solbrilla. Jeg rekker akkurat å ta et bilde til, og et ørlite snev av lykke fester seg på brikka.

Juryen

Et godt artistportrett kan inneha elementer av det uventede. Man kan sjelden planlegge et godt portrett - det er noe som må jobbes frem mellom fotografen og den avfotograferte. Backstage har man ofte lite tid til rådighet og mye tilfeldigheter spiller inn. Juryen falt for bildet av Thurston Moore Group av flere grunner. Det klare fokuset på bandets leder, den uventede komposisjonen og elementet av tilfeldighet - et levende øyeblikk foreviget for ettertiden.

Thurston Moore Band / Fotograf: Christian Roth Christensen

2Arif
Fotograf: Nicolay Woldsdal

Bildet er tatt i Volda, i forbindelse med Arif-intervju i studentavisa Peikestokken. Han virka ganske sliten da jeg møtte ham - jeg tror til og med han sa at han var rimelig trøtt. Så han var ikke nevneverdig gira på å bli fotografert, virka det som. Jeg hadde i forkant av shooten fundert på å bruke et speil til no, så mens vi stod ute i gata ved der jeg bodde løp jeg inn, henta et speil og bare la det på bakken for å se om det kunne bli kult samtidig som han bare kunne stå rett opp og ned.

Arif / Fotograf: Nicolay Woldsdal

3Ljungblut
Fotograf: Christian Roth Christensen

Tønsberggutter på Berlinertur. Fire er edru, en er dritings, men ingen bryr seg, vi ser ikke ansiktene deres likevel. Solsteika på gamle Tempelhof flyplass i Berlin varmer designerkledde silhuetter, mens den råtne asfalten stinker av gamle historier. Gutta i Ljungblut gir ut ny skive i disse dager - ikke la den fly forbi.

Ljungblut / Fotograf: Christian Roth Christensen

Publikum

1Honningbarna, Slottsfjell
Fotograf: Tom Lund

Bildet er tatt sekunder før Honningbarna går på scenen under Slottsfjell 2016. Bandet entrer alltid scenen fra publikum og til høyre kan man se vokalist Edvard Valberg.

Juryen

Har man vært på konsert med Honningbarna kjenner man til den galskapen som utspiller seg både på scenen og foran scenen. Det er trangt, svett og moshpiter oppstår ut av ingenting. Flere av medlemmene i bandet har også for vane å bevege seg ut blant publikum. I vinnerbildet har likevel fotografen lykkes i å fange essensen av bandets fans. Unge, levende og til stede i øyeblikket.

Honningbarna, Slottsfjell / Fotograf: Tom Lund

2Simple Plan, Rockefeller
Fotograf: Daniel Pedersen

Bildet er fra da kanadiske Simple Plan gjestet Rockefeller tidligere i år. Bandet hadde ikke vært i Norge siden 2005 og det var til stor glede for mange da de annonserte Oslo som en del av årets turné. Bildet er av vokalist Pierre Bouvier som flørter med jentene på første rad. Publikumsbilder er noe jeg ofte glemmer å ta i "kampens hete", men som jeg jobber med å bli flinkere til. Bildet er blant de aller første publikumsbildene jeg har tatt og som jeg er fornøyd med. Bildet dokumenterer noe av det aller viktigste på en konsert - kjemien mellom artist og publikum.

Simple Plan, Rockefeller / Fotograf: Daniel Pedersen

3Hemmelig Honningbarna-konsert
Fotograf: Tom Lund

Honningbarna spillte en hemmelig konsert for kjernefansen i sommer. Publikum fikk vite hvor konserten skulle spilles en time før første riff. En intim og intens opplevelse.

Hemmelig Honningbarna-konsert / Fotograf: Tom Lund

Om konkurransen

Formål

GAFFA Photo Awards skal øke interessen for musikkfotografi og gi unge fotografer en sjanse til å konkurrere med de etablerte fotografene i sjangeren. Konkurransen ble avholdt første gang i 2009 og tiltrekker hvert år mer enn 1.000 fotografer som samlet sender inn over 5.000 bilder i forskjellige kategorier. En spesialjury går gjennom alt innsendt materiale på jakt etter vakre øyeblikk, aktualitet, kvalitet og originalitet for å kunne kåre vinnerne, og gi dem muligheten til å understreke sine evner overfor et bredt publikum.

Hvem kan delta?

Alle. Det er ingen krav til utstyr eller fototeknikk. Vi tar dog kun imot bilder digitalt.

Hvordan deltar du?

Du laster opp dine bilder her på siden. Det kan du gjøre fra og med 1. juli 2016 til og med 31. august 2016.

Hvis du deltar i Instagram-kategorien, skal du laste opp dine bilder direkte i Instagram, og gi dem emneknaggen #gpa16no.


Premier

Hovedpremie: Årets musikkfoto

5.000,- kr. kontant


Den lille skriften

GAFFA Photo Awards arrangeres av GAFFA. Vi tar forbehold om feil og endringer i all kommunikasjon rundt konkurransen.

GAFFA forbeholder seg retten til å bruke de innsendte bildene i forbindelse med all kommunikasjon rundt GAFFA Photo Awards. Dog vil innsendte bilder ikke bli brukt i nyheter, artikler eller lignende på GAFFA.no uten tillatelse fra fotografen. Det er fotografens ansvar å sørge for at alle rettigheter til opplastede bilder er innhentet.

GAFFA kan ikke holdes ansvarlig for bilder, som er lastet opp uten tillatelse fra evt. opprinnelig opphavsmann.


Kontakt

Har du spørsmål om GAFFA Photo Awards, kan du skrive til [email protected] .dk.