Nyhet

EUROVISION: Stor u-vending fra Israel

På forespørsel fra landets president må teksten til Israels Eurovision-låt nå skrives om slik at sangen ikke risikerer å bli diskvalifisert fra konkurransen.

Bevegelsen mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest har trukket flere overskrifter i inn- og utland de siste månedene. I tillegg til i Norge, har bevegelser blitt sett i blant annet Sverige, Island, Danmark og Finland, som også har satt i gang underskriftskampanjer og demonstrasjoner i protest mot Israels deltakelse i Eurovision.

I slutten av februar truet imidlertid Israel selv med å trekke seg fra konkurransen. Det skjedde etter at «tvil er blitt reist om hvorvidt sangen israelsk fjernsyn har valgt ut til årets konkurranse er for politisk». Sangen som er valgt for å representere Israel synges av 20 år gamle Eden Golan og heter «October Rain».

European Broadcast Union (EBU), som står bak Eurovision, annonserte at organisasjonen undersøkte om sangens tekst inneholdt et politisk budskap som var i strid med reglene og derfor ville diskvalifisere sangen. Konkret ble «October Rain» anklaget for å referere til terrorangrepet fra Hamas 7. oktober 2023, som eskalerte konflikten mellom israelere og palestinere.


Den israelske TV-stasjonen KAN skrev selv på sin hjemmeside at den ville trekke seg fra konkurransen dersom sangen ikke ble godkjent: "Det må understrekes at Israel Broadcast Corporation ikke har til hensikt å erstatte sangen. Dette betyr at hvis ikke sangen er godkjent av European Broadcast Union, så vil ikke Israel delta i Eurovision».

Nå har imidlertid pipen fått en annen lyd, da TV-stasjonen KAN melder at de har bedt låtskriverne bak «October Rain» om å skrive om deler av teksten. Det samme gjelder låten «Dance Forever», som ble nummer to i den nasjonale utvelgelsesprosessen. TV-stasjonen vil deretter velge og sende inn en av de to sangene til Eurovision-komiteen. Dette skriver nyhetsbyrået Reuters i The Guardian.

U-svingen ble ifølge KAN gjort etter forespørsel fra Israels president Isaac Herzog, som mente det var viktig for Israel å delta på den internasjonale scenen når Eurovision finner sted i Malmö fra 7. til 11. mai.


«Presidenten understreket at spesielt på denne tiden når de som hater oss prøver å skyve Israel til side og boikotte staten fra alle stadier, må Israel la sin stemme bli hørt med stolthet, heve hodet høyt og heve flagget på alle verdensscener. , spesielt i år," sa KAN.

Det er foreløpig ikke kjent hvilke endringer som vil bli gjort i tekstene og når EBU tar en endelig beslutning om landets deltakelse i konkurransen. Les de originale tekstene til "October Rain" med Eden Golan selv nedenfor. Sangens siste vers synges på hebraisk, men er her oversatt til engelsk.

ANNONCE