Nyhet

Her er musikken som gjør deg til en farlig trafikant

GAFFA.no - alt om musikk!

Særlig rock har dårlig innflytelse på den som kjører bil. 

Det viser en ny undersøkelse gjort i Sverige.

Ifølge Sifo-undersøkelsen oppgir hver tredje svenske borger at de påvirkes til å kjøre raskere når en viss type musikk spilles. Rock er det som får det svenske folket til å trykke ekstra hardt på gasspedalen, mens opera, jazz og klassisk musikk synes å ha en motsatt effekt. 


Yngre og middelaldrende førere påvirkess i størst grad. Blant 18-34-åringene oppgir 38 prosent at de lar seg medrive på veien. I gruppen 35-55 er det enda høyere: 40 prosent. 

Rock er hovedproblemet for de aller fleste. 55 prosent av de som påvirkes av musikk under bilkjøring sier at det er rockemusikk som får dem til å bli tunge på foten. De som er ekstra enkle å påvirke når det gjelder akkurat sjangeren rock er 56-79-åringene (70%).

– Rockemusikk karakteriseres av høyt tempo, høyt volum og høye tonelag, slikt som for mange har en negativ innvirkning på puls og stressnivåer. Ved bilkjøring bruker man å si at grensen går rundt 120 taktslag per minutt. Spilles musikken raskere blir vi dårligere sjåfører. Vi øker farten og tar mer risiko, sier Daniel Odsberg, salgssjef i Kvidbil – firmaet som initierte undersøkelsen sammen med Sifo. 


Etter rock er det rock er det pop (26 %), techno (24 %) og house (17 %) som oftests leder till høyere hastigheter på veien. Av de sjangerne hvor lavest andel påvirkes til å kjøre fortere finner vi klassisk musikk, jazz og opera (1 %).

Her er fem farlige låter ved bilkjøring:

American Idiot – Green Day
Payback – Slayer
Blah Blah Blah – Armin van Buuren
I Love It  Icona Pop, Charli XCX
Million Voices  Otto Knows


Og fem sikre:

Perfect – Ed Sheeran
Idontwannabeyouanymore – Billie Eilish
The Scientist – Coldplay
Landslide – Fleetwood Mac
Nothing Else Matters – Metallica


Listene er basert på faktorer som kan lede til forandrede stressnivåer, deriblant BPM (takslag per minutt), energi, toneleie og volum.

Undersøkelsen ble gjennført i Kantar Sifos webpanel under perioden 27-30. august 2021. Totalt ble 1054 svensker intervjuet i alderen 18-79 år. 


ANNONCE