Nyhet

ÅRETS ALBUM 2015: 29 - 20

GAFFA-redaksjonen har sagt sitt.

Det meste får plass når GAFFA-redaksjonen kårer sine albumfavoritter fra året som har gått. Variasjonen og bredden hos våre skribenter og fotografer er stor, og vi er ganske sikker på at det vil være mulig å finne noe for enhver smak på våre lister.

Hver dag denne uken teller vi ned årets 50 beste album og årets 50 beste låter.

Listene er satt sammen av Ellen Lund, Victoria Tronstad, Geir Magne Staurland, Eskil O. Vestre, Øyvind Lønberg, Magnus von Schantz, Knut Gigstad, Per Henrik Arnesen, Mats Vederhus, Katrine Østlyng, Hans Petter Hval, Petter Brønstad, Mari Anvik Berg og sjefredaktør Tord Litleskare.


Her kan du se plassene 50 - 40 og her kan du se plassene 39 - 30

29. Myrkur - M


Relapse

Den danske modellen, sangeren og låtskriveren Amalie Bruun, også kjent som Myrkur, har på skiva M fått med seg blant andre Teloch fra (Mayhem/Nidingr) på gitar og Øyvind Myrvoll (Nidingr) på trommer. Oppskrifta for et overraskende og velprodusert album blir altså en bærende porsjon av Bruuns fantastiske stemme og låter, ispedd masse knallhard gitar og ivrige trommer.

Dette er koselig og kredibel dansk folkemetall, som helt fint kan forsvare en plass blant årets 30 beste album.


Hør albumet på Spotify

28. The Internet - Ego Death


Odd Future Records

Vi har savnet den klassiske soulgruppesammensetningen i musikken en stund, men i det siste har både Phony Ppl og Hiatus Kaiyote utmerket seg med strålende album. Likevel er det The Internet som trekker det lengste strået i kampen om å komme inn på vår liste med den knallfine albumutgivelsen Ego Death. Med groovy basslinjer og den karismatiske vokalisten Syd The Kid kunne de helt fint klart seg på egenhånd, men gjesteinnspillene fra folk som Janelle Monáe, Vic Mensa og Tyler, The Creator gjør seg på ingen måte bort i sammenhengen. Vi anbefaler spesielt den syv minutter lange avslutningslåten Palace/Curse. Den har funk, soul, rock, electronica-elementer i seg og er et verdig punktum på Ego Death.

Vår anmelder mente albumet kom til å stå igjen som et av årets beste da det ble sluppet i sommer, og det er det vanskelig å ikke si seg enig i.


Hør albumet på Spotify

27. Fay Wildhagen - Snow


Warner Music Norway

Det finnes ei jente som kan få hvem som helt på randen til tårer. Ikke fordi hun er en kjip type som sier slemme ting, men fordi hun lager nydelig musikk som rører en innerst i hjerterota. Bærumsjenta som i mai debuterte med skiven Snow kan være stolt, jammen har den fortjent en plass blant årets beste album!

Musikalsk kan en kan fort dra linjer til Matt Corby, men Fay har funnet sin egen greie. Det er skjør, vakker og pulserende alternativ pop. Melodiene er nervepirrende på en deilig måte, spesielt i sporene Into The Woods, tittelsporet Snow og Fire On The Mountain. Låtene beveger seg bekvemt mellom lavmælte harmonier til storslagne støypartier, og tekstene er fantastisk ærlige og følelsesladet. Det er ikke til stor overraskelse at hun høstet fem stjerner fra vår anmelder, som blant annet skrev: "Snow er i sin helhet en ytterst troverdig og til tider rørende god debut".


Hør albumet på Spotify

26. Beach Slang – The Things We Do To Find People Who Feel Like Us


Big Scary Monsters/Border Music Norway

James Alex har holdt til i undergrunnen i mange, blant annet med nittitalls poppunkbandet Weston. Med Beach Slang har han endelig trådd frem i lyset, og med dette albumet sørger han for at han blir værende i hvert fall en stund fremover også.

Dette er sommerplaten som kom litt sent, soundtracket til neste års sommer. Bandet synger om det mange som spiller i band kjenner seg igjen i/skulle ønske at de kjente seg igjen i og sørger for en herlig blanding av powerpop, shoegaze og drømmende pop.


Hør albumet på Spotify

25. FFS - FFS


Domino/Playground

"Collaborations Don't Work" messer de i låten med samme navn. Men når det kommer til det noe overraskende samarbeidet mellom Franz Ferdinand og kultbandet Sparks er det en sannhet med modifikasjoner, skrev vår anmelder da dette albumet ble sluppet i sommer.

På FFS' første utgivelse får begge band omtrent like mye plass til å skinne. Dictator's Son, Piss Off og Save Me From Myself er klassisk Sparks iblandet Franz Ferdinands rullende basslinjer, enkle rytmikk og stakkato gitar. Pendelen veksler på låter som Call Girl og The Man Without A Tan, som uten problemer kunne glidd inn på et Franz Ferdinand-album.


Er du fan av et eller begge bandene anbefaler vi en lytt!

Hør albumet på Spotify

24. Panda Bear – Meets The Grim Reaper

Domino/Playground


Panda Bear Meets The Grim Reaper er Noah Lennox sitt femte album utenfor Animal Collective. Albumet er kaotisk og rotete, men i satte former – det blir aldri uoversiktlig eller uhåndgripelig, men det krever noe av deg som lytter.


Det er en mer drømmende og synthttung plate enn det han tidligere har gitt ut. Lennox har her gått bort fra samplere og tatt frem med synthene. Det er mørkt, men catchy.

Hør albumet på Spotify

23. The Weeknd - Beauty Behind The Madness

Republic Records/Universal Music


I en herlig blanding av R&B og pop finner man Abel Tesfaye, mest kjent under artistnavnet The Weeknd. Et av sensommerens høydepunkter kom da han slapp sitt tredje og definitivt mest solide studioalbum Beauty Behind The Madness. Ikke bare er skiven velprodusert med låtene The Hills og Tell Your Friends (produsert av Kanye West). Men her viser The Weeknd seg også som en hitmaskin uten like, med høydepunktene Can't Feel My Face, Often og selvfølgelig alle Fifty Shades of Grey-fansen sin favoritt Earned It.


Beauty Behind The Madness er et mystisk og følelsesladet album, rikt på eksentrisk R&B-sound og ikke minst Tesfayes overdådige tekster. Albumet ble belønnet med fem stjerner av vår anmelder, og har du fortsatt ikke fått oppleve denne karen live så spiller han på Telenor Arena 2. juli 2016 sammen med Rihanna og Big Sean.

Hør albumet på Spotify

22. Florence + The Machine - How Big, How Blue, How Beautiful

Island/Universal Music


Florence + The Machine returnerte i år med et lystigere album enn deres tidligere utgivelser. How Big, How Blue, How Beautiful har skutt karrieren til Florence + The Machine til himmels etter å ha erstattet det dystre og storslåtte lydbildet som preget deres to første album, med drømmende melodier som Ship To Wreck, Mother og Third Eye.


Vår anmelder ga albumet hele fem stjerner og skrev: "Tredjealbumet er lettere å ta innover seg enn de to forgjengerne. Det må ikke nødvendigvis inntas i små doser, men kan fint nytes fra begynnelse til slutt."

Hør albumet på Spotify

21. Neon Indian - Vega Intl. Night School

Transgressive/Playground


Etter at hovedmannen bak Neon Indian, Alan Palomo, merket at materialet han skrev for Neon Indian begynte å ligne mistenkelig mye på sideprosjektet VEGA la han inn låttittelen Vega Intl. Night School som en liten hyllest til VEGA. Låtmaterialet til Neon Indian er likevel fortsatt i chillwave-gaten med fine drypp disco, funk og new wave. Samtidig føles Vega Intl. Night School mer sprudlende og eklektisk enn forgående Psychic Chasms og Era Extrana fra 2009 og 2011.


Definitivt verdig en plass på listen blant årets 30 beste album, mener vi i GAFFA-redaksjonen.

Hør albumet på Spotify

20. Deerhunter - Fading Frontier

4AD/Playground


Deerhunters Fading Frontier fremsto umiddelbart mer tilgjengelig enn det albumene deres pleier å gjøre. De fulgte opp den noe sinte, rufsete og dissonante Monomania (2013) med et mindre aggressivt og eksperimentelt album som hadde større fokus på melodier. Så harmonisk at man til tider får assosiasjoner til drømmepopduoen Beach House. Ikke noe negativt i det!


Vår anmelder belønnet albumet med fem stjerner tidligere i høst.

Hør albumet på Spotify

Følg med på GAFFA.no hver dag denne uken for vår oppsummering av årets beste album og låter!


ANNONCE