Apple innvilges nytt patent for å stoppe ulovlige opptak under konserter

Apple innvilges nytt patent for å stoppe ulovlige opptak under konserter

Apple har siden 2009 søkt om patent på en teknologisk metode som skal kunne blokkere mobilkameraer fra å ta bilder og videoer på konsert, melder nettstedet 9to5mac. Gjennom en innebygget sensor i mobilkameraet skal teknologien kunne forhindre at enkeltpersoner bryter opphavsretten ved å publisere videoer og bilder direkte på nett.

Kommunikasjonssjef i TONO, Willy Martinsen, viser forståelse for at opptak under konsert kan føre til en rekke dilemmaer.

— Vi lever jo i en tid hvor vi deler de gode opplevelse med andre på nett, også konsertopplevelser. Det er en kjærlighetserklæring til musikken, og mange føler nok man gjør artisten en tjeneste ved å dele det. På den andre siden er det ikke alle artister som oppfatter det sånn. Jeg har snakket med kjente artister som synes det er ubehagelig når det ligger opptak av dem ute hvor de for eksempel spiller dårlig.

Patenten vil gjøre det mulig for arrangører å begrense de blinkende mobilskjermene under en konsert. Litt som når man skrur av og på en TV, kan arrangøren sende ut et infrarødt signal fra scenen som vil deaktivere telefonens kamerafunksjon og forhindre at det blir tatt bilder og opptak i strid med opphavsretten.

Martinsen understreker at musikkskapere strengt tatt har en enerett til å offentliggjøre musikken sin, og at deling i sosiale medier går på tvers av det. Men det store problemet i dag er at de sosiale mediene ikke betaler artister og låtskrivere. Apple har selv blitt kritisert for å ikke gi artistene det de fortjener, blant annet av Taylor Swift.

— Det er der kampen nå ligger. Facebook selger annonser og reklame som legges på musikken, og inntektene dette medfører går ikke til låtskriverne eller artistene, avslutter Martinsen.


Nyheter, artikler og anmeldelser fra GAFFA