Alan Walker og Bjørn Eidsvåg fjernet fra dansk YouTube

Alan Walker på scenen i Oslo Spektrum.
Google har fjernet også mye norskskrevet musikk fra danske YouTube. Det skal ramme artister som Alan Walker og Bjørn Eidsvåg.

Tono er sammen med Teosto i Finland og danske Koda i forhandlinger med YouTube-eier Google om en ny, felles nordisk avtale – i stedet for tre lokale avtaler med landenes komponist- og låtskriverorganisasjoner.

Den danske avtalen utløp allerede i april og ble forlenget midlertidig. Google skal ha krevd en reduksjon i sin midlertidige betaling på nær 70 prosent i forhold til den gamle avtalen, noe Koda ikke ville gå med på.

Dermed besluttet Google seg for å ikke vise innholdet fra Kodas medlemmer i sin videotjeneste. Nå viser det seg å ha fått ringvirkninger også for norske låtskrivere:

YouTube fjernet nemlig også det som KODA lisensierer på vegne av sine nordiske søsterselskaper i Danmark, noe som omfatter norske artister som Alan Walker og Bjørn Eidsvåg.

– Det er beklagelig at Google har gått til det skritt å fjerne musikken Koda forvalter fra danske YouTube i det danske territoriet. Det er nå blitt klart at også norske opphavere er berørt av dette gjennom at Google også fjerner mye norskskrevet musikk fra danske YouTube. Dette er naturligvis en situasjon vi ser på med det største alvor da dette går ut over våre medlemmers inntekter fra YouTube i Danmark, sier adm. direktør Cato Strøm i Tono i en uttalelse.

Tonos egen avtale med YouTube utløper våren 2021. Alle de tre forvaltningsselskapene mener at Google bør betale opphaverne mer enn de gjør. Koda påpeker på sin hjemmeside at YouTubes bruk av musikk «er steget markant» siden Koda inngikk sin forrige avtale med Google

Tono-direktør Strøm understreker at Tono, Koda og Teosto fortsetter forhandlingene med YouTube.

Foto:Christoffer Krook | GAFFA
MØRKT: YouTube har slukket lyset for Alan Walker i Danmark. Her fra en konsert i Oslo Spektrum.

(©NTB)