Musikkforleggerprisen 2020:

– Et fantastisk år for norsk populærmusikk

Gabrielle vant prisen for årets verk under utdelingen av Musikkforleggerprisen.
I går ble norske komponister, låtskrivere og musikkforlag hedret da Musikkforleggerprisen ble delt ut for sjette gang.

I en fullsatt sal på Sentralen i Oslo ble Musikkforleggerprisen delt ut i går kveld, for sjette året på rad. Prisen hedrer musikkforlag og deres komponister og tekstforfattere innenfor populærmusikk, og klassisk og samtidsmusikk.

Det er Musikkforleggerne som står bak, og det ble delt ut priser til opphavere som har markert seg i 2019, i følgende kategorier: årets verk, årets opphaver, årets gjennombrudd, årets synkronisering, årets mest spilte låt og ærespris.

– 2019 var et fantastisk år for norsk populærmusikk, og knippet med årets nominerte oser av kvalitet, heter det i pressemeldingen fra arrangørene.

Mange sterke navn

Gabrielle Leithaug vant prisen for årets verk med låta «Tenker på deg», skrevet i samarbeid med Ole Torjus Hofvind og Syver Storskogen.

– Den står på mange måter igjen som det essensielle sporet på en ellers glimrende høstutgivelse. En låt hvis tekst handler om å forsone seg med et brudd og gå videre i livet. Men også om å kunne se tilbake på det som var i et nytt lys og lære av det. Det er bittersøtt, men også gjenkjennelig for de aller fleste av oss, heter det blant annet i juryens begrunnelse.

LES OGSÅ: GAFFA-skribentenes guide til årets by:Larm.

Årets opphaver var det Morten Gillebo, Mogilla, som kapret etter å ha stått bak flere kritikerroste utgivelser i 2019, med blant annet artister som Arif og Dutty Dior. Marie Ulven, bedre kjent som girl in red, stakk ikke overraskende av med prisen for årets gjennombrudd.

Foto:Helge Brekke
Marie Ulven, bedre kjent som girl in red, ble tildelt prisen for årets gjennombrudd.

Innenfor klassisk og samtidsmusikk fikk Maja Ratkje prisen for årets verk med verket «Sirkling», skrevet til Det Norske Jentekor som opptrådte tidligere på kvelden, mens tittelen årets gjennombrudd var det Peder Barratt-Due som fikk. Ketil Hvoslef, som har utmerket seg ved sitt mangeårige virke, ble tildelt prisen for årets opphaver.

Andreas Haugeland, som de fleste kjenner som TIX, fikk prisen for årets mest spilte låt med låta «Sweet But Psycho», skrevet for Ava Max. Låta har blitt strømmet over 850 millioner ganger på Spotify.

Ny av året er prisen årets synkronisering, som ble utdelt til Ugbad Mustafa, kjent under artistnavnet Musti, og Margrete Hjelle for musikken til reklamefilmen «Makt» for SOS Barnebyer.

Foto:Helge Brekke
Ugbad Mustafa, bedre kjent som Musti, fotografert på Sentralen under Musikkforleggerprisen.

– En tydelig stemme, både kunstnerisk og musikk-politisk

Æresprisen var det Synne Skouen som mottok, for sitt mange tiår-lange arbeid for utbredelsen og vilkårene for norsk musikkliv:

— Som musikkanmelder for en rekke av landets aviser har hun bidratt til å spre kunnskap og entusiasme for et bredt spekter av musikalske uttrykk. Da Synne Skouen så behovet for et norsk tidsskrift om og for musikk, startet hun Ballade, der hun har vært redaktør og senere også styreleder. Som musikksjef og kultursjef i NRK kjempet hun for at den norske musikken skulle ha en sentral rolle i NRKs profil. Og hun har med sin skarpe penn vært en tydelig stemme, både kunstnerisk og musikk-politisk, heter det blant annet i juryens begrunnelse.

Og videre:

— Skouen har kjempet for kunstnernes og musikkens vilkår, og for ytringsfriheten. Som kommentator, i blant annet Aftenposten i over flere år, og ikke minst i sosiale medier de seneste årene, har hun klart å skape oppmerksomhet rundt problemstillinger i musikk- og kulturfeltet som ofte har blitt neglisjert av andre mediekanaler. Hun har gjort mye for norsk musikkliv, og det er en glede å tildele Synne Skouen Musikkforleggerprisens Ærespris.

Foto:Helge Brekke
Synne Skouen ble tildelt æresprisen da Musikkforleggerprisen ble delt ut onsdag kveld.