Kollegaer og venner hyller Jahn Teigen

Jahn Teigen fotografert under Elvis-kveld på Rockefeller.
Leken, modig, morsom og musikalsk – slik beskrives Jahn Teigen av venner og kollegaer i musikkbransjen som tirsdag mottok budskapet om hans bortgang.

For det norske folk var Teigen mest kjent for låter som «Mil etter mil», «Min første kjærlighet» og «Optimist», men gjennom sin karriere gjorde Teigen mye forskjellig, og vennene hans husker ham som en mann med mange fasetter, en unik formidlingsevne og godt humør.

Teigens gode venn Øystein Wiik sier til NTB at han synes det er forferdelig trist at Teigen nå er borte. I 2018 hyllet han kameraten med musikalen «Optimist», som ble satt opp på Chateau Neuf i Oslo.

– Det var noe han satte veldig pris på. Jeg er veldig glad for at vi fikk til det, sier Wiik.

LES OGSÅ: Jahn Teigen er død.

De to møttes første gang gjennom Grand Prix i 1996 og gjorde flere prosjekter sammen, blant annet «Sofies Verden»-oppsetningen på Fornebu. Wiik beskriver Teigen som mangefasettert, og som en som hadde hele fargepaletten.

– Han var alt fra å være den altbeseirende entertaineren som gikk rett i hjertene på folk, til å være en reflektert og tenkende mann som var følsom og grublet mye, sier Wiik.

– Han hadde en unik evne til å kommunisere. Alt kom fra hjertet, og det merket publikum, fortsetter han.

– Energibombe

Sammen med Herodes Falsk og Tom Mathisen utgjorde Teigen på slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 1980-tallet humorgruppen Prima Vera, som ga ut seks album, laget film og musikal.

– Du var unik, den beste, ingen kan erstatte deg, verken på scenen eller bak. Du vil alltid være med oss, sier komiker og kollega gjennom mange år, Kim Bård Hansen, bedre kjent som Herodes Falsk.

– Jahn var alltid veldig kreativ, sprudlende og leken, en energibombe som ga jernet på scenen. Vi hadde veldig mye moro sammen, sier Mathisen til NTB på telefon fra Kanariøyene.

For en tid tilbake besøkte han og Falsk kameraten på Klockaregården i Skåne i Sør-Sverige, der han bodde de siste 13 årene av livet.

– Han hadde en utrolig hukommelse og husket mye av det vi hadde glemt. Humøret var også på topp, og han hadde fortsatt mye han ønsket å gjøre, sier Mathisen.

MGP-konge

Selv om Teigen gjorde mye forskjellig, er det kanskje de mange MGP-deltakelsene han er mest kjent for.

Han deltok i Melodi Grand Prix hele 14 ganger. Første gang i 1974 med låten «Hvor er du?», som vant finalen. Teigen representerte også Norge i Eurovision Song Contest tre ganger til, i 1978, 1982 og 1983.

Mest kjent er han for opptredenen med «Mil etter mil» i 1978, da han endte helt sist med null poeng. Men Teigen klarte å snu situasjonen, og låten ble en salgssuksess.

– I mine øyne var han Grand Prix-kongen over alle. Alexander Rybak og Bobbysocks vant internasjonalt, men det var Teigen som gjorde Grand Prix stort, sier president Morten Thomassen i den norske MGP-klubben til NTB.

Stolt ordfører

Tønsberg-ordfører Anne Rygh Pedersen (Ap) mener at Teigen ikke bare har betydd mye for norsk musikk- og kulturliv, men at han også har betydd mye for hjembyen.

– Vi tønsbergensere er utrolig stolte av Jahn Teigen. Han har på mange måter blitt en del av Tønsberg-identiteten, og selv om det er lenge siden han bodde i byen, er vi glade for at han var Tønsberg-patriot hele livet, sier hun.

Også kulturminister Abid Raja (V) hyller Teigen og skriver på Twitter at «Nasjonalskatten vår har gått bort».

– Takk for ditt fantastiske bidrag til norsk kulturliv; du vil savnes. Våre tanker går til hans familie. Hvil i fred, skriver han videre.

(©NTB)