Rush-trommeslager Neil Peart er død

Rush innlemmes i Rock & Roll Hall of Fame i 2013. Neil Peart til venstre.
Den legendariske musikeren ble 67 år gammel.

Trommeslageren og tekstforfatteren døde tirsdag 7. januar i Santa Monica, California. Dødsårsaken oppgis å være hjernekreft, ifølge Rolling Stone.

Peart ble 67 år.

LES OGSÅ: Færre så norsk film på kino i året som gikk.

Sammen med bassist og vokalist Geddy Lee og gitarist Alex Lifeson utgjorde Peart progrock-trioen Rush. Bandet ga ut 19 studioalbum, hvor «Clockwork Angels» fra 2012 ble det siste.

Oppløst i 2018

Blant Rushs mest kjente album kan vi nevne «Moving Pictures» fra 1981, som solgte til firedobbelt platina i USA. Gruppen ble nominert til syv Grammy-priser, ble innlemmet i Rock & Roll Hall of Fame i 2013 og avsluttet deres siste turné i 2015.

I 2018 erklærte Rush seg offisielt for oppløst. Bandets siste konsert her til lands gikk av stabelen i 2007 i Oslo Spektrum, som var et av stoppestedene på «Snakes & Arrows»-turnéen.

Peart var kjent og lovprist for sin virtuose stil, som var en sentral del av Rushs symfoniske uttrykk. Han begynte å spille trommer som 14-åring og var i sin ungdom spesielt inspirert av The Who-trommis Keith Moon og Led Zeppelins John Bonham, men han var også påvirket av jazz.

Trommelegende og science fiction-fan

Rolling Stone kåret i 2016 Peart til tidenes fjerde beste trommeslager, kun slått av Ginger Baker (Cream) og nevnte Keith Moon og John Bonham.

Som tekstforfatter var Peart, særlig på gruppens tidligere plater, inspirert av science fiction, ikke minst den russisk-amerikanske forfatteren Ayn Rand (1905 – 1982). Han skrev selv en rekke bøker.

Neil Peart etterlater seg sin kone og en datter på ti år.

Fikk du med deg denne?