Ole Paus og Jonas Fjeld feirer 25 år sammen:

– Begge to har faktisk opplevd de største suksessene vi har hatt

Ole Paus og Jonas Fjeld møtte pressen på Chat Noir i Oslo.
Ole Paus og Jonas Fjeld har vært en duo i 25 år – og soloartister enda lenger. Men karrierehøydepunktet, for dem begge, på hver sin kant, har kommet det siste halve året. Nå er de derimot klare for å finne tilbake til hverandre.

Det er 25 år siden Ole Paus og Jonas Fjeld sitt aller første felles album kom ut. «To rustne herrer» er duoens debutplate og ble sluppet i 1996.

Denne uken ble det kjent at dette skal feires på Chat Noir til høsten, med forestillingen «To Rustne Herrer – Sanger vi kanskje husker».

Når vi møter dem for en prat og en minikonsert på nettopp Chat Noir tidligere denne uka (før beredskapsnivået ble hevet og helsemyndighetenes anbefalinger vedrørende koronaviruset ble iverksatt, for øvrig), snakker vi naturlig nok om den kommende forestillingen, men også om det siste halve året, som for dem begge har bydd på suksesser ingen av dem hadde drømt om. Og ingen andre heller, ifølge duoen.

– De største suksessene vi har hatt

Begge har nemlig, på hver sin kant, opplevd det man trygt kan kalle et karrierehøydepunkt – og det etter å ha vært artist i flere titalls år.

Ole Paus med et av Norges mest definerende norske rockeband, Motorpsycho, som han ga ut albumprosjektet «Så nær, så nær» med. Et album som vakte stor oppmerksomhet og en rekke seksere på terninger her til lands og som av flere anmeldere ble omtalt som det beste han noen gang har gitt ut.

Jonas Fjeld har på sin side toppet Billboard-listen med den amerikanske folk-legenden Judy Collins. Med prosjektet «Winter Stories» mottok han og Collins strålende omtaler, som også resulterte i en rekke konserter i USA og her i Norge – blant annet på hovedscenen i Operaen i Oslo.

LES OGSÅ: Konserter og festivaler er avlyst – nå kan du likevel få med deg livemusikk.

– Det har vært et veldig spennende år. Begge to har faktisk opplevd de største suksessene vi har hatt. Jeg var jo ferdig med å skrive sanger. Jeg mente alvor, altså, jeg ville bli ferdig med dette her. Men så kommer en ny sfære, og så blir det plutselig veldig morsomt. Da føler jeg at jeg akkurat har begynt igjen. Det nytter ikke å slutte da, sier Paus.

Fjeld legger til:

– Det var en kjempesuksess. Det er veldig inspirerende, det synes jeg. Dette tok jo helt av, vi havnet jo på Billboard-liste, og det ville ingen ende ta.

– På toppen, skyter Paus inn, og legger til:

– Det er du og a-ha.

– Jeg er en av veldig få uten hår som har vært på toppen av Billboard-listen, ler han.

– Der banker du a-ha.

– Det har vært veldig trivelig. Veldig inspirerende. Men nå gleder jeg meg veldig til dette. Må få beina ned på jorda igjen, smiler Fjeld.

Foto:Tord Litleskare | GAFFA
Det siste halve året har bydd på suksesser Ole Paus og Jonas Fjeld ikke hadde drømt om. Og ingen andre heller, ifølge duoen.

Som å komme hjem

Duoens musikalske prosjekt, som altså startet for 25 år siden, skal ifølge dem ha begynt som en omgangsform, så ble det en vennekrets, og nå beskriver de det som et hjem.

Men hva er den største forskjellen nå og da?

– Den store forskjellen er at vi har blitt eldre. Det er litt fint å bli eldre også, det er veldig undervurdert, sier Paus, og legger til:

– Du husker alt hva du har vært. Hjertet mitt og følelsene mine har ikke glemt noenting. Jeg kan når som helst huske 17-åringen i meg selv. Det er litt pinlig, men det er greit, ler Paus.

– Det gjør at det er ekstra spennende å lage. Det er veldig spennende å skape. Og plutselig kan du gå helt nye veier.

LES OGSÅ: Ber om kompensasjonsordning for arrangører.

Selv om Paus altså på et tidspunkt sa at han var ferdig med å skrive nye sanger, blir det nye sanger denne gangen også. «To Rustne Herrer – Sanger vi kanskje husker» vil by på både nytt og gammelt materiale.

– Vi er veldig heldige som har et publikum som holder oss våkne, sier han.

– Og så er det veldig inspirerende at vi vet at vi skal stå på denne scenen. Det rommet her er så fint. Intimt, alle hører bra. Det er en utrolig flott scene, helt unikt, legger Fjeld til.

Jonas Fjeld og Ole Paus sin forestilling «To Rustne Herrer – Sanger vi kanskje husker» vil etter planen bli spilt på Chat Noir i september og oktober.

Foto:Tord Litleskare | GAFFA
Ole Paus og Jonas Fjeld ga norsk presse en liten prøvesmak på høstens forestilling på Chat Noir tirsdag.