by:Larm-opplevelsene vi aldri glemmer

Sponset innhold
Stemningsbilde fra bransjefestivalen by:Larm.
Nordens største musikkonferanse og -festival har blitt arrangert hvert år siden 1998. Det er mange høydepunkter å ta av. Hva er det største? Vi har snakket med tre som har vært til stede nesten hvert år siden starten.

Skandinavias største showcasefestival går av stabelen i Oslo 27.-29. februar. by:Larm er inne i sitt 23. år og har siden 2008 hatt fast tilholdssted i hovedstaden med konserter og konferanser spredd ut over byens mange flotte scener og lokaler.

Det er vinterens vakreste eventyr for en samlet norsk musikkbransje, vil nok mange si – ikke minst for unge talenter både på og bak scenen.

HAR DU HUSKET Å KJØPE PASS TIL BY:LARM?

Vi har tatt en prat med noen av dem som har vært på by:Larm år etter år, og som i tillegg har blitt tildelt prisen «Årets by:Larmer»: Limita Lunde, daglig leder i Little Big Sister; Geir Rakvaag, musikkjournalist i Dagsavisen; og Kathrine Synnes Finnskog, daglig leder i Music Norway.

«Årets by:Larmer» er en musikkpris som hvert år går til en person eller foretak som har utmerket seg spesielt gjennom sin innsats for norsk musikk.

Vi stilte dem spørsmålet: Hva er ditt sterkeste by:Larm-minne – og hvorfor?

Limita Lunde

Foto:Linda Wiken
Limita Lunde ble årets by:Larmer i 2018.

– Det er faktisk helt umulig for meg å plukke ut mitt sterkeste by:Larm-minne. Det er altfor mange. Feks. første gang jeg fikk delegatpass fra Øyafestivalen og tilgang til delegat-loungen. 🤩 Køen til Jonas Alaska, som ingen av de som endte opp med å booke han det året fikk gå forbi. Sigrid som ble instant superstjerne på Rockefeller. Pengene jeg fikk dele ut til stjerneskuddene; Sassy 009 og girl in red. Da jeg fikk Årets by:Larmer-prisen.🏆 Alle foredragene jeg har fått holde og paneldebattene jeg har vært med i. Den store klassefestfestivalstemningen som gjør at jeg aldri klarer å gå hjem når jeg burde. Alle lørdagene jeg har slått opp med by:Larm på pga null stemme etter nevnte klassefestfestivalstemning 🤷🏻‍♀️

– Den ene lørdagen jeg holdt ut kun for å se Gundelach. Emilie Nicolas som fikk meg til å hylgrine fordi hun er dronning. Karpe (Diem) i Stavanger i 2004 (?) som alle syntes var nørd, og som jeg nå jobber med og for hver dag. ❤️

– Og ikke minst: de nydelige folka som står på hvert år for å tenke, ønske, mene, ville og gjennomføre 🙌🏼, takk!

Geir Rakvaag

Foto:Simeon Bacolod | by:Larm
Geir Rakvaag ble årets by:Larmer i 2019.

– Hadde jeg visst da det jeg vet nå, skulle jeg kanskje fått med meg noen utenlandske artister i løpet av disse årene. First Aid Kit på Mono, Lewis Capaldi på Gamla eller Billie Eilish på Sentrum Scene. Men by:Larm har for meg alltid handlet om å høre det neste store i norsk musikk for første gang. Fra Odd Nordstogas Something Odd på det første by:Larm i Trondheim i 1998, via Ane Brun i Kristiansand i 2002, Razika i 2010 og Team Me i 2011, til det legendariske året med Emilie Nicolas, Aurora, Daniel Kvammen, Pixel, Vilde Tuv og Hjerteslag i 2014.

– Men det sterkeste minnet er fra Tromsø i 2006, der Susanne Sundfør bare så vidt hadde kommet med på programmet, med to underlig plasserte opptredener – sammen med Rockettothesky (Jenny Hval) i hotellobbyen den første ettermiddagen, hver for seg alene bak pianoet. Tidenes mest eksklusive by:Larm-hendelse i lys av hvordan det har gått med de to siden. Lørdag formiddag fulgte Susanne Sundfør opp alene i et telt nede på kaia, for det meste for tilfeldig forbipasserende på handletur. Med låter som var lette å like, sunget med en personlig, overbevisende stemme, ifølge rapporten jeg sendte fra meg til slutt. Siden har konsertene hennes blitt større.

Kathrine Synnes Finnskog

Foto:Privat
Øyeblikket da Kathrine Synnes Finnskog skjønte at hun ble kåret til årets by:Larmer i 2015.

– Jeg har vært på alle by:Larm siden det aller første i Trondheim, og dette er årets klassefest for meg. Her treffer jeg alle vennene mine, og ser alltid for få band fordi jeg blir sittende og drikke med Kristin og Julie, og alle svenskene, de tørste britene og de blaserte amerikanerne … Jeg elsker denne miksen som en bransjefestival byr på, se nye band, høre gamle seminarer, spise mat med mange, drikke øl med alle. Og by:Larm er jo «the mothership of bransja», vårt eget SXSW.

– Det var stor stas å få bli Årets by:Larmer i 2015, jeg ante ingenting i forkant, og det ble det både tårer og jäger. Nå jeg er ganske så stolt over å ha den på kontorplassen min. by:Larm har en stor plass i mitt hjerte, og jeg gleder meg til å bli by:Larm-pensjonist med egen stand, der «gode råd er gratis». Den har jeg og Kristin (Winsents) planlagt i cirka ti år. Gi oss ti til, vi er der vi!

HAR DU HUSKET Å KJØPE PASS TIL BY:LARM?

by:Larm går av stabelen 27. til 29. februar.

Mer informasjon om program og spillesteder finner du på festivalens offisielle nettsider.