Carly Rae Jepsen om drømmesamarbeidet:

– Hun ville vært på toppen av den lista: For en utrolig artist!

Carly Rae Jepsen turnerer for tiden med albumet «Dedicated».
GAFFA tok en prat med den norgesaktuelle superstjernen Carly Rae Jepsen om hennes siste album, kredible samarbeidsprosjekter, «Call Me Maybe»-suksessen og hennes forhold til Skandinavia og den nordiske musikkscenen.

Fra gjennombruddet på verdensplan i 2012 med den nærmest irriterende, men superfengende, «Call Me Maybe», har Carly Rae Jepsen lykkes å innynde seg hos mang en musikkelsker.

Mye takket være den lekre fullengderen «Emotion» fra 2015, hvor hun hentet inspirasjon fra 80-tallet og samarbeidet med artister som Sia, Blood Orange-hovedmann Dev Hynes og tidligere Vampire Weekend-medlem Rostam Batmanglij.

LES OGSÅ: GAFFA presenterer egen scene på by:Larm.

I mai kom endelig oppfølgeren «Dedicated», men først denne måneden tar verdensturnéen henne til Norge. Fredag 21. februar gjør den canadiske artisten sin første konsert her til lands på Sentrum Scene i Oslo.

Alt blir annerledes på scenen

Superstjernen befinner seg i et øvingslokale i Manchester like før starten på Europa-delen av turnéen når GAFFA når henne på telefonen. Det er en opplagt artist som velvillig forteller om hvordan hun etter 80-tallsflørten «Emotion» ønsket å utforske andre tiår innenfor vår nære pophistorie på en frisk måte med fjorårets albumutgivelse. På spørsmål om hvilken låt hun er mest fornøyd med på «Dedicated» svarer hun:

– Det er så vanskelig, for det forandrer seg hele tiden for meg. Jeg tror «Julien» var den første låten vi hadde på plass hvor jeg følte at vi hadde funnet koden for hva vi ønsket å gjøre, så den har selvsagt en spesiell plass i hjertet mitt. Men etter å ha fremført dette materialet på scenen tror jeg «Want You in My Room» har tatt over førsteplassen.

Føler du at låtene forandrer seg mye i konsertsammenheng?

– Absolutt! Og det overrasker meg. Når du er i studio er det liksom én ting, men når du løfter låtene ut i et rom fullt av mennesker blir det noe helt annet. Jeg føler nesten at energien til menneskene i rommet endrer min oppfatning av låtene, ler Jepsen.

Lot seg imponere av den svenske musikkscenen

Til tross for at Carly Rae Jepsen ikke har stått på scenen i Norge før nå, har hun likevel tilbrakt en del tid i Skandinavia. Mye av arbeidet med «Dedicated» ble nemlig gjort i Sverige.

– Jeg dro først og fremst til Sverige etter anbefaling fra en av mine publisister, David Gray, fordi han mente jeg kunne møte kreative mennesker jeg ville klikke med der. Som Patrik Berger, Captain Cuts og Noonie Bao. Jeg var virkelig heldig, ikke bare fikk jeg nye venner, men jeg fikk også en veldig god vibe med hvordan disse folka ser på musikk. Sverige har noen av de beste pop-låtskriverne i verden.

Hun trekker spesielt frem nevnte Bergers arbeid med Robyn på den ikoniske 10-tallsbangeren «Dancing on My Own».

Carly Rae JepsenFoto:Natalie O'Moore
Carly Rae Jepsen dro til Sverige for å jobbe med sitt siste album.

Plutselig suksess

Etter å ha deltatt i den canadiske versjonen av «Idol» i 2007 (hvor hun endte på tredjeplass), slapp Jepsen et folk-inspirert debutalbum. Det var imidlertid først i 2012 lynet virkelig slo ned i artistkarrieren hennes. Singelen «Call Me Maybe» ble ikke bare en regulær hit, den gikk også viralt, førte til en eksplosjon av memes i sosiale medier og var i en periode allestedsnærværende.

– Det var veldig rart. Jeg husker da ting gikk så bra med den låten, og at jeg like etter stoppet opp og lurte på hva i all verden jeg skulle gjøre videre, forteller Jepsen.

Hun trekker pusten:

– Sannheten er at jeg elsket å være en del av den berg-og-dalbane-reisen «Call Me Maybe» var, men jeg visste også at jeg hadde andre lyder og begjær rent musikalsk som jeg ønsket å dele. Jeg hadde bare ikke helt funnet ut hva det var jeg ville, så jeg tok en pause og brukte litt tid til å tenke samtidig som jeg dro til New York og spilte i Broadway-oppsetningen av «Cinderella». Etter det begynte jeg å jobbe seriøst med «Emotion», som krevde mye skriving og eksperimentering før jeg til slutt landet på et album jeg var veldig stolt over.

Det albumet inneholder også en av undertegnedes største favorittlåter fra de siste ti årene: «All That».

– Wow! Virkelig? Tusen takk. Den gjorde jeg sammen med Dev (Hynes i Blood Orange, journ.anm), en av mine største favorittartister. Det å få jobbe med andre artister på den måten forandrer helt hvordan man ser på musikk.

Hva ville vært drømmesamarbeidet?

– Det er morsomt at vi snakket om Robyn i sted. Hun ville vært på toppen av den lista: For en utrolig artist! Men ja, jeg vet ikke, og det har kanskje med min tidligere erfaring med store plateselskaper å gjøre, men jeg føler ofte samarbeid kan fremstå litt påtvunget når de ikke kommer naturlig eller får utvikle seg på en naturlig måte. Det er noe som må skje på artistens premisser og ikke fordi noen sitter med en liste over navn som på papiret kunne passet sammen.

Musikken er viktigst

I slutten av måneden treffer Carly Rae Jepsens «Dedicated»-turné endelig Oslo, og hun er klar på hva publikum kan forvente av hennes nye show:

– Vel, de kan vente seg en energisk og godt oppladet gjeng. Vi har nå hatt et par måneders pause etter nesten syv måneder med konstant turnering, men de siste ukene har jeg tekstet mye med bandet mitt om hvor mye vi har begynt å glede oss til å komme ut på veien igjen.

– Jeg har med en fantastisk gruppe musikere, utrolige korister og en stor produksjon – men musikken er det aller viktigste, legger hun til.

LES OGSÅ: Har skrevet 150-siders manifest om Carly Rae Jepsen.

Når turnéen rundes av gjenstår noen store festivalopptredener, blant annet på Coachella, før artisten skal begynne å tenke på nytt materiale. Hun er hemmelighetsfull rundt videre utgivelser, men lover «en slags anti-valentinsdaglåt» om kort tid og muligens slipp av overskuddsmateriale fra «Dedicated»-innspillingene.

Carly Rae Jepsen spiller på Sentrum Scene i Oslo 21. februar.

Fikk du med deg denne?