The XX er tilbake: Mindre sorg – mer feiring

Rommet er svalt. Det er ikke en gjeng rockestjerner som sitter i ring rundt meg. I alle fall ikke når det kommer til holdningene. Romy glir ned på en stor pute på gulvet. Jamie og Oliver sitter i stoler. Alle kledd i mørke klær. Avslappet. I godt humør. Med elegant coolhet går det bare noen minutter før The XX oppriktig snakket om lengselen etter å vende tilbake som gruppe.

Vi berører temaet nervøsitet, og trioen er enige om at arbeidet med selvsikkerheten virkelig har vært et tungt lass å dra.

— Vi hadde ikke vært de personene vi er i dag om ikke vi hadde hatt dette bandet. Det å sammen få være på denne reisen har gitt oss ikke bare selvsikkerhet på scenen, men også i våre personlige liv, forteller Romy som i sin blyghet likevel gir et skinn av nettopp selvsikkerhet.

Nær ved å oppløses

Siden bandet ble startet i 2005 og det første albumet kom ut i 2009 har de vokst enormt. Både musikalsk og på det personlige plan. For fansen har tiden gått langsomt siden det siste albumet Coexist ble sluppet i 2012. I løpet av den lange pausen har medlemmene satset på egne eventyr. Romy dro til Los Angeles for å skrive musikk, Oliver deltok i en lengre motekampanje for Dior og Jamie slapp det kritikerroste soloalbumet In Colour.

— Personlig så var det noe jeg helt enkelt var tunget til å gjøre, og som jeg hadde båret med meg en lang periode. Om jeg ikke hadde sluppet In Colour hadde jeg følt meg innesperret, og jeg ville ikke kunne legge all min energi på The XX. Jeg er superspent på hva som venter, sier Jamie som gir inntrykk av å være den blygeste og mest ordknappe i gruppa.

Selv om det har gått bra for medlemmene individuelt har det vært tøft for trioen som enhet. På spørsmål om alt har gått som et veloljet maskineri drar Oliver ut med et langt nei. Han forteller at han aldri har følt seg så langt ifra bandet noensinne.

— Det har vært tøft å være borte fra hverandre, og det var stunder der jeg virkelig trodde vi hadde vokst fra hverandre. Det er lett når man ikke treffes å tenke slik, og det gjorde jeg en stund. Vi hadde ikke gitt hverandre tilstrekkelig med tid til å være sammen igjen tror jeg, sier Oliver.

Han får medhold av Romy:

— Det var personlige eventyr som vi var tvunget til å gjøre. Jeg var på vei til Los Angeles og vi lærte alle å kjenne oss selv, og hverandre, borte fra The XX en stund. Det gikk kanskje litt for lang tid siden vi alle følte oss så langt borte fra hverandre. Senere da vi kom frem til at vi hadde forandret oss behøvde vi bare å varmes opp litt – og nå er vi supernære, noe jeg er glad for.

Bort med begrensningene

Forskjellen mellom Coexist og I See You ligger ikke bare i det rent musikalske, en mer dansbar elektronisk bakgrunn som kombineres med den klassiske The XX-stilen. Bandet satte allerede i 2013 i gang med å skrive nye låter – og begynte samtidig å gi slipp på gamle begrensninger og regler om hva deres musikk egentlig er for noe.

— Når vi spilte inn det forrige albumet så låste vi oss i prinsippet inn i en leilighet nord i London. Vi lot ingen andre lytte. Ingen andre som kunne inspirere materialet. Denne gangen var det helt motsatt. Selv om vi er sykt stolte over Coexist visste vi at vi ikke ville gjøre et album på den måten igjen, sier Oliver.

Denne gangen reiste bandet jorden rundt for å spille inn det nye materialet. New York. Marfa. Los Angeles. London. Greenhouse Studios i Reykjavik kom også med på kartet. Forskjellen ligger også i at bandet spilte låtene for utenforstående, for venner og familie.

— Det å reise fra London, der vi føler oss hjemme ettersom vi er vokst opp der, hjalp oss enormt. For under arbeidet med den forrige skiven så gikk vi hjem til våre egne etter en tid i studio. Nå gikk ikke det. Nå ble vi til en enhet som helt enkelt ble tvunget til å tilbringe lange perioder med hverandre. Dessuten følte vi oss mer sikre på å spille uferdige låter. Mye hjelp kom også fra Rodaidh McDonald (produsent av debutalbumet) som sammen med Jamie har produsert det nye albumet. Vi slapp alle tanker om hva vi «måtte låte som» og jeg føler at det fortsatt låter som oss. Hele opplevelsen var helt enkelt mer fornøyelig og hyggelig, sier Oliver.

— Å ikke hele tiden måtte tenke på hva vi har vært tidligere løftet en tung byrde fra våre skuldre. Det ga oss helt klart en ny energi. For vennskap også, sier Romy.

Ingen ønsker å eie en låt

Låtskriverarbeidet deles som tidligere likt mellom de tre medlemmene. Romy og Oliver gir likevel mye ros til Jamie som har gitt et helt nytt liv til I See You med sin samplinger inspirert av hans eget album. Nå er det mer glede – og man kan faktisk til og med danse til noen av låtene. Det er som Oliver sier «mindre sorg og mer en feiring av livet».

— Og håp, legger Romy til.

Det er de to som skriver tekstene. Tidligere har de skrevet mye tekster via e-post. Denne gangen sto de ansikt til ansikt og sang nonsense-tekster for å få til melodiene. De hadde konversasjoner om hvordan de hadde det i livet. Og bare skrev. Ingen av de tre medlemmene har noe ønske om å eie en låt. Om en låt hadde vært en bedrift så hadde de alle hatt like mange aksjer. Selv om Romy har skrevet teksten til Performance så står alle bak den. Rett skal være rett.

Hva ønsker dere å si med den nye skiven?

— Jeg tror at tittelen sier hva vi vil at albumet i sin helhet skal fortelle. Hvilket er svakhet. Relasjoner. Å ville bli sett i et forhold. Det er et album om mange typer forhold. Ikke bare romantiske, forteller Oliver.

— Å være åpen og prøve nye ting som å presse oss selv utenfor komfortsonen. Når du blir sett så føler du deg forstått og mindre ensom. Det er en nøkkel i alle forhold, legger Romy til.

Hva mener dere med at dere er presset utenfor deres komfortsone?

— Jeg tror at det forklarer seg selv faktisk. Vi er venner som har kjent hverandre siden vi var ekstremt små og vi kunne ha gått videre som et band og bare fortsatt, men det er ikke progressivt. Det hadde ikke gjort oss glade. Vi satte oss faktisk ned og snakket om å gå utenfor de opptrådte stiene og pushe oss selv, sier Jamie.

«Det føles som om jeg har vært gravid»

Et gjennomgående tema som ligger over albumet I See You og som er noe nytt er viljen til å få folk til å danse til The XX. Det gir førstesingelen On Hold en verdig smaksprøve på. Fansen har i flere år desperat ropt etter et nytt album i sosiale medier, men noe press på å levere føler ikke bandet på.

— Jeg tror at siden det har tatt så lang tid så har alt presset føltes så langt borte. Plateselskapet vårt har ikke stresset oss, det er mer vi som har presset oss selv. Det føles som om jeg har vært gravid i en lengre periode og det er deilig å få en slutt på det. Når det kommer til våre fans så er det bare kult at folk vil ha albumet. Det har gått så langt tid og fortsatt vil folk ha oss, sier Romy.

Ettersom albumet ble spilt inn over en lengre periode ble det en hel del låter å velge mellom. Men å inkludere for mange låter på albumet var det ikke snakk om.

— Det var virkelig vanskelig å velge ut ti låter. De vi har valgt er våre favoritter, og vi ønsket ikke å ha et 17 spor langt album. Vi vil at man skal lytte gjennom hele albumet og det skal være en fin flyt. Det skal bli kult å se om noen låter stikker seg ut når vi spiller dem live, sier Romy.

Skuffelsen etter Brexit

Kun en dag før dette intervjuet skulle finne sted kom beskjeden om at møtet måtte arrangeres et annet sted. Hotellet der vi egentlig skulle gjøre intervjuet skulle være vertskap for et stort arrangement med høyreekstreme politikere fra hele Europa. Bandet ønsket umiddelbart å bytte lokale. Men noen politiske stemmer ønsker ikke The XX å være.

— Jeg tror at man behøver noe annet å tenke på, å sveve litt bort fra virkelighten. Under Thatchers regime kom det fantastisk protestmusikk med punken og det skal bli spennende å se hva Londons musikkscene blir etter skuffelsen med Brexit. Men det er ingenting vi gjør med vår musikk, avslutter Oliver.

Rommet føles helt plutselig mye varmere. Når er de virkelig der. I et nytt ledd av sin musikalske karriere. Tre beskjedne venner som stadig vokser i hverandres selskap. Som kom seg videre fra redselen for å ha vokst fra hverandre. En enhet som pusher hverandre.

Som ser hverandre – og som ser deg.

‘I See You’ er ute i dag – via Young Turks og Playground.