Islandsk komponist har allerede skrevet filmhistorie – nå venter Oscar-sjansen

Den islandske filmkomponisten Hildur Guðnadóttir fotografert i forbindelse med at hun vant BAFTA-pris.
Den islandske filmkomponisten Hildur Guðnadóttir har allerede skrevet musikkhistorie. Søndag har hun sjansen til å toppe med en Oscar.

Islendingen har som første kvinnelige komponist vunnet BAFTA-, Golden Globe- og Grammy-priser for beste filmmusikk – skrevet til «Joker». Søndag kan hun stikke av med Oscar-pris også.

Det har ingen kvinnelig komponist gjort alene på 23 år. Totalt er syv kvinnelige komponister solonominert gjennom tidene – hvorav to har vunnet, Rachel Portman for «Emma» i 1996 og Anne Dudley for «The Full Monty» i 1997.

Guðnadóttir er nominert sammen med Randy Newman («Marriage Story»), John Williams («Star Wars: The Rise of Skywalker»), Thomas Newman («1917») og Alexandre Desplat («Little Women»). Hennes «Joker»-musikk danket ut både Williams, Desplat og Newman i BAFTA-prisutdelingen sist helg.

– Å jobbe med «Joker» var en enestående reise, sa den islandske komponisten i sin BAFTA-takketale, der hun trakk frem regissør Todd Phillips, ifølge ClassicFM.

Filmens «Bathroom Dance»-scene sto ikke i manus, men Phillips begynte å spille Guðnadottirs musikk for Joaquin Phoenix om og om igjen for at skuespilleren skulle leve seg inn i Joker-rollen.

– Det var den første musikken jeg skrev, og den sterkeste, mest fysiske reaksjonen jeg hadde til historien. Det Joaquin gjorde i den scenen kom fra akkurat samme sted, sier hun til Slashfilm.

Hildur Guðnadóttir har gjort seg gjeldende også med musikken til strømmeserien «Chernobyl», der hun som første kvinnelige solokomponist vant Grammy-pris for beste album med original filmmusikk.

Fikk du med deg denne?

(©NTB)