Madi Banja med norsk familie

Madi Banja med norsk familie

Madi Banja høstet suksess over natten da han i siste del av 2014 ga ut Inga Problem og publikum lot seg imponere av den raspende, auto-tunede vokalen med skarp aksent kombinert med pop-vennlige techno-beats, tung bass og trommemaskiner. Ikke helt urettmessig har Madi Banja ofte blitt sammenlignet med Future, men har utvilsomt satt sitt eget preg på den stadig mer omfattende svenske rap-scenen. Selv takker han hardtarbeidende pionerer som ABBA for å ha banet vei for Sverige som musikk-nasjon.

— Vi ser opp til dem og vet at det er vanskelig å gjøre det bedre enn dem, samtidig som man vil forsøke. Energien er levende. Det er levende energi og brennende ild. Varmt og skjønt som sol på en sommerdag, sier Madi som tidligere har listet visesanger Cornelis Vreeswijk som et av sine forbilder.

Tidligere i år samarbeidet Madi Banja med vår egen Arif på låta Etterlyst og lover nå at det snart blir sluppet mer materiale. Beviset på dette er bokstavelig talt tilstedeværende når GAFFA møter Madi Banja i et ganske lite studio på beste vestkant sammen med nettopp, Arif. Bak miksebordet sitter Filip Kollsete fra DJ-duoen Loveless og Aksel ''Axxe'' Carlson som blant annet har produsert for Unge Ferrari og Tomine Harket mens de skrur på knotter og diskuterer driv. Beaten som åpenbart akkurat ble født og er i utviklende prosess, loopes i bakgrunnen gjennom hele intervjuet mens Arif går frem og tilbake mellom mikrofon og telefon. På spørsmål om Madi Banja gleder seg til å stå på scenen under nattens Øya-program er svaret krystallklart:

— Jeg kan ikke være på noe bedre sted enn her. Jeg har to älsklingar og det er Oslo og Gøteborg.

Under by:Larm tidligere i år var det ingen tvil om at nærmest alle musikkglade sjeler i Oslos kalde og vinterbelagte gater ville ha en bit av Madi Banja. Selv mener han det er det beste han har opplevd så langt som artist.

— Jeg opptrådte to forskjellige dager og begge var fantastiske. Da Arif kom og gjestet meg var det som om lokalet holdt på å velte. Det var crazy. Det var faktisk jævlig kult.

Debutalbum og samarbeid med Nora Collective

Madi og Arif fant tonen da de traff hverandre under en konsert i Stockholm. Siden har de vært ekte brødre uten blodsbånd.

— Jeg traff Arif på Michel Dida og Erik Lundins konsert hvor han gjestet, og vi pratet litt. Da jeg senere kom til Oslo var jeg ikke engang på hotellet i fem minutter før han kom og hentet meg direkte til studio og PANG-PANG. PANG-PANG-PANG-PANG, sier Madi og er åpenbart fornøyd med resultatet som ble låta Etterlyst produsert av Filip Kollsete.

Den svensk-gambiske rapperen nevner både Arif, Unge Ferrari og Philip Emilio blant sine viktigste inspirasjonskilder den siste tiden.

— Nå er vi familie. 'Etterlyst' var bare begynnelsen, sier Madi mens den nye beaten fremdeles går på rundgang i bakgrunnen og drar oppmerksomheten mot sløye trommer og et fengende bass-riff. — Nora Collective er dem jeg vil jobbe med.

I tillegg til audio-visuelt bevis på Arif-samarbeid og løfte om å snart slippe nytt låtmateriale, håper Madi at debutalbumet hans vil bli klart i overgangen mellom 2016 og 2017.

— Jeg har faktisk begynt, jeg har tjuvstartet. Jeg håper det skjer fortere enn forventet. Jeg kan ikke vente, sier han.

Fra catchy hook-maker til braksuksess

Den svenske produsenten Vittorio Grasso er Madis bestekompis og var inngangsbilletten til suksess da Madi først improviserte seg frem i studio. Det tok ikke lang tid før han fikk gjeste refrenget til de svenske hip-hop-veteranene Ison & Fille.

— Det kjentes utrolig, for det var det første jeg gjorde. Vito viste dem demoen min da han jobbet med dem. De syntes det var fett, så han ringte meg direkte og bare: "hei, Ison & Fille vil jobbe med deg." BAM, BAM, sier Madi og understreker at det var en fantastisk mulighet.

Etter samarbeidet med Ison & Fille begynte ballen og rulle, og Madi ble offisielt en del av plateselskapet med det beskrivende navnet LMTH, Let’s Make That Happen, som i tillegg består av artisten Lorentz og Vittorio Grasso som produsent. Plutselig var Madi Banja var nominert til både P3 Guld og Grammis. EPen Det Var Inte Med Meningen fikk gode kritikker og Madi gikk fra å vandre gatelangs til å vandre scenelangs.

— Jeg snublet på det. Det var rett øyeblikk, det var rett timing. Jeg var veldig sen. Livet kjentes meningsløst, og det var musikken som ga meg håp. Det var sånn jeg kom inn i musikken, for det fantes ingenting annet.

Madi Banjas spontanitet og selvmotsigende uttalelser kan kanskje bli stående som symbol på hele hans artistgrunnlag. Som hans EP-tittel Det Var Inte Med Meningen indikerer, var det aldri meningen at Madi skulle bli artist. Samtidig har det vært en mening bak Madis reise gjennom livet og reinkarnasjon som nettopp artist. Den impulsive måten å formulere seg på gir inntrykk av at Madi Banja lar seg affisere av de elementer som måtte dukke opp underveis. Madi Banja lever her og nå og skriver historie i presens.

— Jeg er veldig takknemlig og glad for mitt liv for jeg har vært nær døden. Jeg tror jeg har katteliv. Jeg har vært nær døden mange ganger, men jeg er her fremdeles. Det var heller ikke meningen, sier Madi og er alvorlig.

Men nå har det vel fått mening?

— Ja, nå forsøker jeg å skape mening. Det var ikke meningen at jeg skulle bli artist, men nå forsøker jeg å gjøre det med mening.

Hverdagsmagi

Madi Banja har kanskje overlatt mye til tilfeldighetene, men er utvilsomt et musikalsk talent som kan diske opp med verselinjer så snart han blir tildelt en beat. Den svenske rap-scenen har lenge vært dominert av artister som har oppnådd publikumssuksess med tekster mennesker av samtiden kan relatere seg til og kjenne seg igjen i. På Inga Problem beskriver Madi følelsen av å være fanget i en annen persons nærvær og forklarer at alle tekstene hans tar utgangspunkt i helt hverdagslige ting.

— Jeg forsøker å skrive om nåtid, det som hender, historie og fremtid. Og hverdag. Det er det som inspirerer meg når jeg skriver tekstene mine. For eksempel, i går drakk jeg whiskey, så i dag sa jeg til Arif at jeg ville skrive noe om det. Og nå holder vi på å lage sang om det, den her beaten! Madi vifter engasjert i retning miksebordet.

Så dere lager en låt om whiskey?

— Blant annet! Og om ting som jeg elsker og som jeg vet kommer til å skade meg, men som jeg fremdeles elsker. For eksempel pene jenter, det er farlig, men jeg elsker dem og det er kjempefarlig. Som solen, man blir solbrent, men det er skjønt, forklarer han videre og demonstrerer ved hjelp av fingrene imaginære solstråler som treffer armen hans. — Sånne ting. Hverdag.

Miljøbevisste Madi

Det er lenge siden Madi Banja ble kikket rart på da han sang høyt på gaten. Hans løsning den gangen var å trimme stemmebåndet i skogen. Selvom han nå synger både i studio og på scenen, har Madi fremdeles sterke følelser for moder jord, og er positiv til forslag om at han kan bli rappende talsmann for verdens miljøkrise. "Å snakke om naturen? Det kommer! Shit, takk, nå ga du meg en idé!", er reaksjonen før han byr på en high five.

— Naturen og vannet er mine største inspirasjonskilder og min medisin. Det er mitt alt. Jeg søker naturen når jeg er deppa, når det går dårlig. Det gir meg lys. Naturen og vannet gir meg livet. Det er mitt liv, forklarer Madi.

Du virker som en naturvant mann.

— Ja! Jeg er naturmannen. Naturkraften. Du kan si det til Silvana Imam! At jeg er Naturkraften!

Madi Banja spiller sammen med Philip Emilio med flere fra Nora Collective på Parkteatret i kveld klokken 23.00 som del av nattens Øya-program.


Nyheter, artikler og anmeldelser fra GAFFA